Sara szűretlen, házi készítésű 8,0

A Sara egy házi készítésű sör, magát bánátinak valló, a Krassó-Szörény megyei Crivaia-ból. A címkén sok mindent nem találunk, maga a dizájn is eléggé "háziasra" sikeredett. A honlapjukon már egy kicsit többet tudhatunk meg róla. Először is a legérdekesebb, hogy miért is házias szerepel a címkén és nem kézműves. Bevallásuk szerint ez is egy kézműves sör, a háziasságát az adja, hogy minden kézzel készül, semmi gépiesítés, még a címke felragasztása is kézzel történik.

Nem vagdalkozik mindenféle múltból eredő ezernemtomhányból való recepttel, sőt bevallják, hogy ez egy új sör, belga mintára, illetve behatásra, készült a receptje, amiben majdnem minden titkos, a hozzáadott fűszerektől kezdve egészen a forrásvíz helyéig, amiről mindössze annyit árulnak el, hogy 1400 méterről van. (Nem írják, de feltételezem, a háziassága miatt, ezt öszvér karavánnal viszik le a hegyről).
Kibontáskor szép nagyot szisszen (végre már!), a habja gyönyörű és kitöltés után is nagyon szépen megmarad, ez annak köszönhető, hogy szép kis buborékok jönnek fel, még kb 10 perccel a kitöltés után is. A Sara ugyan szűretlen, de az alján szépen lerakódik pár nap után az üledék, ezért aki akarja az óvatosan töltve, szép tiszta sört is kaphat a poharába.
Az illata malátás, édeskés, kis citrus beütéssel, ez feltételezem a szintén titkos fűszernek köszönhető, amiről annyit árulnak el: fűszer.
Az íze nagyon kiegyenlített, sem a maláta, sem pedig a komló nem dominál benne, éppen ezért sem keserű, sem pedig édes sörnek nem nevezhető, valahol a kettő között van. A komló íze ivás után érezhető picit utóízként, diszkrét módon, nem túl keserűn és nem utolsó sorban érződik a "fűszer" íze is.
Pontszámok:
- Dizájn: 7
- Savasság-hab-szisszenés: 10
- Illat: 7
- Íz ivás közben: 8
- Utóíz: 8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése