Tripel Karmeliet 8.6
A Tripel Karmeliet sört már egy ideje szerettem volna megkóstolni, sok helyen sok jót olvastam róla. Erről a sörről tudni kell, hogy 1996-ban indult útjára egy régi 1679-es karmelita kolostor receptjét felélesztve. A sörfőzde múltja egészen 1791-ig nyúlik vissza, több generációs családi sörfőzde volt 2016-ig, ekkor ugyanis eladták. A tripel Karmeliet 2008-ban elnyerte a legjobb Pale Ale kategóriában az aranyérmet, következő évben globális hiány lépett fel belőle 😁.
A nevében szereplő Tripel a három gabonafélére utal amit tartalmaz, ez nem más, mint a búza, árpa illetve zab. Halkan megjegyzem, hogy érdekes módon a címkén a reklámrészen megjelenik a három gabona neve, lejjebb viszont, az apró betűs összetevők között már nem. Különlegessége még, hogy hordóban érlelik a procedúra utolsó fázisában.
A dizájn nagyon szép, az egyik legszebb, amit láttam eddig, igényes, külön plusz pont, hogy a bezsebelt címeket nem tüntetik fel tolakodón elől, inkább az erényeit igyekeznek kihangsúlyozni a három összetevővel, a kupakja is gyűjteménybe való, a dizájnerek megérdemelték a honoráriumot az biztos.
Nyitáskor szépet szisszen, a kiöntéssel pedig akármennyire is vigyáztam, a hab gyönyörűen fejlődött, szép, kemény, nem teljesen fehér és mindezek mellett még tartós is. Színe matt aranysárga, kissé áttetsző, de nem zavaros.
Az illatában elsőre a hordó tűnt fel nekem, határozottan karaktert ad az egész sörnek, nem tolakodó, picit pezsgőre emlékeztető. A gyártó szerint 6-9 fokosan kell fogyasztani én egy kicsit túlhűtöttem, kellett is némi idő, hogy az illatok előjöjjenek.
Az íze a kesernyésség felé hajlik, enyhe gyümölcsös beütésekkel, majd egy fanyar ízt hagy maga után és érdekes módon vássa a fogat. A magas 8.4%-os alkoholtartalom egyáltalán nem érződik ki, teljesen beleolvad az ízvilágába.
Pontszámok:
- Dizájn: 10
- Savasság-hab-szisszenés: 10
- Illat: 7
- Íz ivás közben: 9
- Utóíz: 7
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése