2018. október 28., vasárnap

Gulden Draak

Gulden Draak  9/10

      A Lidl áruház keretein belül gyakran szoktak lenni különböző válogatások sörökből. Egy ilyen alkalommal került hozzám egy belga sörválogatás, ami 6 féle sört tartalmazott, név szerint Gulden Draak, Gulden Draak 9000Bornem Tripel, Bornem Dubel, Piraat és Piraat Triple Hop. Ezeket a söröket a Van Steenberge sörfőzde készíti, aminek a gyökerei 1789-ig nyúlnak vissza. A honlapjukon pontosan le is van írva, hogy s-mint, de a testvérek és kuzinok szövevényében könnyű elveszni. Maradjunk annyiban, hogy mára egy modern sörfőzde, egész nagy portfólióval, de még viszonylag kis kapacitással és még mindig családi kézben van.
     A gulden Draak egy felső erjesztésű, dupla erjesztésű, belga erős sör, 10.5% alkoholtartalommal. Összetevőiben a komló, víz és árpamaláta mellett a cukor található még meg, mint összetevő, ez utóbbinak leginkább a magas alkoholfok előállításában van szerepe. A dizájnja igen szép az Arany Sárkánynak, az üveg egy fehér "bugyiba" van beöltöztetve, ezen van rajta a címer, vagyis az arany sárkány, illetve a feliratok. Szerencsére ennek már a kupakja is díszített, nem hagyták üresen Van Steenber-ék, mint a Bornem szériának és a nevet illetve a már említett mesebeli lényt ábrázolja.
    Bontáskor szépen szisszen és fel is habzik, ahogy az illik, eleinte nagy szemű a hab, majd apróbb lesz és közepesen kemény állagú, valamint rettenetesen tartós. A színe barnás-vöröses.
      Az illata enyhe, édeskés, aszalt gyümölcsös, illetve pici zöld alma is belekeveredik. Az íze intenzív, gyümölcsös, leginkább aszalt szilvára emlékezető. Az alkohol egész jól belekeveredik az összhatásba, ennek ellenére azonban érezni, hogy nem szokványos sör intervallumban mozog. Az utóízben megjelenik némi keserűség is, nem túl erősen és nem is túl tartósan, valamint itt is érződik a már kóstoláskor is jelentkező aszalt szilvás ízvilág. 

Pontszámok: 


  • Dizájn: 10
  • Savasság-hab-szisszenés: 10
  • Illat: 8
  • Íz ivás közben: 9
  • Utóíz: 8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése