2018. június 5., kedd

Affligem Tripel

Affligem Tripel 10,0

    Az Affligem egy belga apátsági sör, eredete egész 1074-ig nyúlik vissza, ami persze inkább az apátság alapítását jelenti, mintsem a konkrét sör főzését. A jelenlegi formáját 1950-től jegyzik, vagyis nem sokkal a második világháború után, akkor egy Tobias nevű szerzetes a receptet, ami addig inkább csak az apátok között, mint örökség terjedt, lejegyezte. Jelenleg a Heineken csoport tulajdona de a gyártásban a mai napig is részt vesznek az affligemi apátok.  
     A tripel mint a neve is mutatja három féle gabonából készül, nevezetesen búza, árpa, illetve zabból. Ezen kívül a komló és víz mellett glukózszirup szerepel még az összetevők között. Alkohol tartalma 9%, ezt egy második fermentációval érik el, amit hordóban való érlelés követ. 
   A dizájn visszafogott, a neven kívül a Tripelt emelik ki az üvegen, valamint a címer szerepel még kiemelt helyen, ez megtalálható a címkén, a kupakon és nem utolsó sorban az üvegen magán, dombornyomás formájában. 
    Bontáskor szépen szisszen, óvatosan öntve is brutálisan habzik. A habja szép apró szemű, kemény és egyszerűen képtelen eltűnni, kitöltés után nagyon hosszú ideig vártam, akkor sem fejlődött vissza, csak miután jó pár kortyot leküldtem. Színe aranysárga, a pohárból pedig nagyon szép apró buborékok szállnak fel, ezek biztosítják a hab utánpótlását. Illata kellemes, édeskés, aszalt gyümölcsre emlékeztető és annak ellenére, hogy hordóban van érlelve, egyáltalán nem érződik semmiféle ilyen irányú illat. Az íze egyértelműen édes, gyümölcsös pici banános beütéssel, majd a nyelés végére átmegy egy kesernyés ízbe, hogy az utóíze már teljesen keserű legyen, már-már cseh söri szinten. A magas alkohol az ízéből nem érződik ki, teljesen beleolvad abba, érezni inkább csak egy pici sűrűséget lehet, ami a magas alkoholtartalmú sörök jellemzője.

Pontszámok:

  • Dizájn: 10
  • Savasság-hab-szisszenés: 10
  • Illat: 10
  • Íz ivás közben: 10
  • Utóíz: 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése