Ciuc (csapolt) 8,2/10
Aki Romániában járt már, annak a Ciuc-ot nem kell bemutatni, mint sört, aki meg nem az úgyis hallot róla, mikor is a Heineken tulajdonában lévő cég pereskedett a Székely sörgyárral a név miatt. A Ciuc Csíkszeredában készül, az azonos nevű sörgyárban, ami, mint már említettem a Heineken csoport tagja. Egyébként a csapolt változat egy prémium láger, összetevőiben az árpamaláta, víz és komló található meg.
Csapolt sörről lévén szó a dizájnt a korsóra adtam, ami mondjuk nem feltétlenül függ magától a gyártótól, mert adhatnak ugyan poharat vagy korsót a fogadósnak, ha az nem használja, vagy esetleg tróger módon más korsójába tölti. Szerencsére itt szó sem volt ilyesmiről a korsó pedig igen szép, kivéve az űrtartalmát, ami a mostanság divatos 4 dl változat volt. A habja szép, kemény apró szemű, tartós végig megmarad a korsóban, színe világos aranysárga. Illata meglehetősen kevés, maláta érződik belőle leginkább, valamint egy kevés fémes illat, ami majdhogynem már szag. Íze kesernyés, egyértelműen inkább a komló dominál benne, de azért némi maláta is kiérződik belőle, valamint itt is megjelenik az a bizonyos fémes íz, feltehetőleg a szénsavtól, ami egyébként pont elegendő mennyiségű szerintem. Utóízben is a komlóé a főszerep, nem túl erősen és nem is túl intenzíven, egy lágernek teljesen megfelelően.
Pontszámok:
- Dizájn: 10
- Savasság-hab-szisszenés: 10
- Illat: 6
- Íz ivás közben: 7
- Utóíz: 8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése