St. Bernardus Abt 12 10,0
A St. Bernardus egy családi sörgyár a belgiumi Watou városában. Legfőbb különlegessége, hogy a komlót a gyár melletti területen termesztik, ezt használják fel a sör készítéséhez. Maga a gyár nem tekint vissza különösebben hosszú múltra, de ez úgy tűnik, hogy a jó sör készítéséhez nem is feltétlenül szükséges kellék. Apátsági sör, de persze már nem apátok készítik, mindössze a gyár alapításában, illetve a sör főzésében vesznek részt a szerzetesek, valamint a névadó is egy apát.
Az Abt 12 egy magas, 10%-os alkoholtartalmú felső erjesztésű sör, ha már belga akkor akár sorolhatnánk a dubbel elnevezésűek közé is, mivel a színe barna. A dizájn a minimalista stílust követi, a címkén nem zúdítanak ránk mindenféle haszontalan információt, a lényeg a néven, Abt 12, van, illetve a márka neven, mellette a mosolygó (talán már, szép magyarsággal élve, besörözött) apáttal, sörrel a kezében. A kupakra is odafigyeltek, külön van mindegyik sörüknek készítve, ezen természetesen a 12-es szám szerepel. Összetevőiben víz, kétféle maláta, komló és cukor van, ez utóbbi valószínűleg a hordóban való érleléskor kerül bele.
Bontáskor szisszen egyet, de nem túl nagyot és a St. Bernardus többi söréhez viszonyítva ez nem akar elfutni sem tőlünk. A kevés szénsav ellenére a habja brutálisan fejlődik, amolyan krémes állagú, kapuccsínó színű és végig megmarad egy bő fél centis rétegben az ital tetején, mindenféle lötyögtetés nélkül is. Az illata komlós, malátás, kicsi gyümölcsös jelleggel. Az íze keserű, érződik benne mind a pörkölés, mind pedig a komló nyújtotta kesernyésség, amolyan pörkölt diós-mogyorós ízt kölcsönözve az italnak. Az alkohol jól beleillik az egészbe, nem érződik ki külön, hanem kiemeli a többi aromát. Az utóízében szintén a kesernyésséggé a főszerep, illetve egy egész intenzív alkohol párlat is érződik benne.
Pontszámok:
- Dizájn: 10
- Savasság-hab-szisszenés: 10
- Illat: 10
- Íz ivás közben: 10
- Utóíz: 10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése