Pécsi Prémium Barna 7,2/10
A pécsi sörfőzdét a Nagy Szabadságharc évében alapították, vagyis 1848-ban, azóta volt állami kézben, osztrákoknál, jelenleg pedig magyar üzletemberek üzemeltetik, akik a modernizálás mellett hagyományos készítésű söröket szeretnének készíteni. A dobozon ugyan fel van tüntetve a kézműves is, de azt kinek-kinek szíve joga eldönteni, hogy mi nevezhető annak és mi nem. A Prémium Barna egy nyílt kádas erjesztésű, mint a neve is elárulja barna sör, azt azonban nem árulják el sem a dobozon, sem pedig a honlapon, hogy akkor most lágerrel vagy ALE-el van-e dolgunk, én az előbbire tippelnék.
A dizájn a 0.5-ös kiszerelésen kifejezetten vagánynak mondható, kevés szöveggel, éppen csak ami kell a neven kívül, az egész barna alapon egy sörfőzdei edénykészletet ábrázol. A Prémium kategóriát a 13.8 balling fok erősíti meg (min 11 kell ehhez) illetve az 5.8%-os alkoholtartalom. Összetevőkben háromféle malátát neveznek meg a csak sima árpa mellett, a karamell, illetve festő malátát, ezen kívül még víz, valamint komló adja meg az ital sava borsát.
Bontáskor alig szisszen, ellenben a habja igen szépnek mondható, apró szemű és sűrű, viszont kis időn belül eltűnik teljesen. Az illata nagyon enyhe, alig van neki, de az legalább egész kellemes, malátás, pörköltes. Az íze az illatával megegyezően szintén enyhe, kissé pörköltes, karamelles, enyhén kesernyés, valamint érződik egy pici a német sörök világából ismerős fémes íz is. Az utóíze sem marad el a már említett enyheségtől, kicsit kesernyés, csípős és hamar el is múlik.
Pontszámok:
- Dizájn: 10
- Savasság-hab-szisszenés: 8
- Illat: 6
- Íz ivás közben: 6
- Utóíz: 6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése