2018. október 17., szerda

Chimay Brune

Chimay Brune 9,8/10

     A Chimay sörfőzde egy apátsági kis üzem, az azonos nevű belgiumi kisvárosból. Az apátságot 1850-ben alapították, majd nem sokkal később sörfőzésbe kezdtek, először saját részre, majd pedig a helyieknek is. 1996-ban az apátsági közösség alapítványi formában kezdte el forgalmazni  termékeit, később sajtkészítésre is szakosodtak. Mind a sajt, mind pedig a sör trappista és mivel minden követelménynek megfelelnek, amit a trappista szövetség támaszt, a címkén fel is tüntetik az autentikus trappista szöveget. Elmondásuk szerint kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a bevétel nagy részét közcélokra fordítsák, illetve a mérsékelt alkohol fogyasztásra is próbálják minél jobban felhívni a figyelmet.
     A Brune egy felső erjesztésű barna sör, ahogy azt a nevében is magában foglalja. Természetesen, ahogy a Chimay többi söre, ez is trappista. A Chimay Blue-hoz képest, az a legfőbb különbség, hogy ennek az alkoholfoka kisebb, 7%-os, valamint ennek a címkéje piros színű, ami a hirtelen kéknél azért sokkal kellemesebb a szemnek. Az üveg itt is dombornyomott, illetve a kupak pedig viseli a Chimay jegyeket.
     Bontáskor szépen szisszen, fel is habzik, ellenben nem marad meg túl sokáig a habja, eléggé hamar eltűnik, vissza jön ugyan kis lötyögtetésre, azonban ismét elillan. A színe ahogy a neve is állítja, barna és mivel némi élesztőt is tartalmaz, ami az üvegben történő második erjesztés velejárója, némi zavarosság is megfigyelhető. Az illata kellemes, tipikus belgás, aszalt gyümölcsös, édeskés. Az íze ivás közben leginkább édesnek mondható, aszalt gyümölcsösen, a kevéske kesernyésség pedig amolyan pörkölt dióra emlékeztet leginkább, amibe az alkohol kellemesen keveredik bele kissé csípős ízével. Utóíznek is megmarad némi a már fentebb említett aszalt gyümölcsös ízből, ami érződik jó ideig, majd marad utána egy enyhén kesernyés, kellemes íz.

Pontszámok:

  • Dizájn: 10
  • Savasság-hab-szisszenés: 9
  • Illat: 10
  • Íz ivás közben: 10
  • Utóíz: 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése