Heineken összehasonlítás
Holland, Magyar, Román |
A Heinekent senkinek nem kell bemutatni, magáról a sörről és agyárról már írtam is itt, akit érdekel az elolvashatja. Sokszor hallottam már azt, hogy a Holland, vagyis a hazai Heineken az jobb, mint a helyi gyárakban készült. Meg, hogy ha már Heineken, akkor csakis Holland gyártású, mert az sokkal jobb.
Összehasonlítottam hát 3 különböző helyről és országból származó Heinekent, hogy lássam, mi is az alapja ennek a hiedelemnek. Előre bocsátanám, hogy nem várom, hogy teljesen egyforma legyen, hiszen az lehetetlen, már csak azért is, mert különböző vízből készülnek, ami ugye a sör legnagyobb arányú alapanyagát adja ki, de azért nagyon közelinek kellene lenniük.
A három üveg nevezetesen, a Heineken hollandiai, magyarországi, illetve romániai gyárából származik. A három közül egyedül a magyarországi volt különböző, 4 decis kiszerelésű, a másik kettő 0.33-as. Mondanom sem kell, hogy dizájnbeli különbség abszolút nincs, még a két különböző típusú üvegnél sem. Bontáskor és töltéskor teljesen egyforma, mindössze a román gyárban készültnek volt valamivel több habja, de ugyanúgy hamar elillant mindháromnál.
Színbeli különbség egyáltalán nincs, meg nem lehet különböztetni semmiféle árnyalatbeli különbséget a három üvegnél. Az illatban már van némi eltérés, nagyon kevés ugyan, de a holland üvegnek valamivel intenzívebb az illata, amúgy mindháromnak ugyanaz a malátás, kissé kesernyés illata van. Megjegyezném, hogy ez is inkább egy nüansznyi különbség, mintsem igazi eltérés.
És akkor maradt az íz, illetve az utóíz, (ha ez most videó lenne akkor dobpergés meg hatásszünet), amit ember legyen a talpán, aki megkülönböztet. Lehet kortyolgatni egyiket is másikat is, de igazán nagy különbséget nem lehet felfedezni köztük. A magyarországira lehet mondani, hogy valamivel keserűbb, de igazi különbségnek nem nevezhetném, ez még egy azonos gyárban különböző lotszámmal rendelkező sörnél is simán belefér.
Összegzésképp el lehet mondani, hogy Heinekenék eléggé ügyelnek a minőségre és a hírnévre, olyannyira, hogy ne lehessen igazi különbséget felfedezni a különböző helyeken gyártott sörei között. Igazi különbség talán csak ott lehet, ha babgulyás után, mici (olvas miccs) vagy egy holland sajt (semmi más holland kaja nem ugrik be) után isszuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése