2018. december 21., péntek

Oriel Quadrupel Jack Daniel"s BA

Oriel Quadrupel Jack Daniel"s BA  9,6/10

      Az Oriel Beer egy kis kézműves sörgyár Bukarestben. Két fiatal alapította 2015-ben, akiknek annyira megtetszettek a kézműves és azon belül a belga stílusú sörök,hogy ők maguk is a gyártásába kezdtek. A kis sörgyár ma is családi cégként működik, teljesen független és egész nagy választékát készítik a belga stílusú söröknek.
    Az Oriel Quadrupel Jack Daniel"s BA, egy felső erjesztésű, belga típusú barna sör, a BA a hordóban érlelést jelenti (angol Barel Aged), ami nem kevesebb, mint 6 hónapig tart és a nevében ugye benne van, hogy a híres whisky márka hordóiban történik. A sörfőzdében a honlapjuk leírása szerint ezt tartják az egyik legkülönlegesebb sörüknek.
     A dizájn szép és modern, a címkén Oriel, az egyik arkangyal található, aki a művészet védőszentje, a készítők szerint ő ihlette a sörök receptjét, ezért választották ezt a nevet. A kiszerelése a belga sörök világát idézi a 0,33-as kis duci üveggel, ellenben a kupakra már nem tellett, az csak egy sima, ezüst s színű üvegfedő. Egy eltérés azonban van az eddigi tesztelt Oriel sörökhöz képest, mégpedig a címke alap színe, ami, a többi szürkével ellentétben, lila. Az összetevőkben nem fukarkodtak, nem kevesebb, mint 5 féle malátából, kétféle komlóból és belga élesztők keverékéből készül, kandel cukor hozzáadásával.
    Bontáskor nagyon szépen szusszan és a habja is jól fejlődik, amolyan krémes állagú, kapuccsínós színű, ellenben viszonylag hamar eltűnik. A színe mély vörös réz. Az illata nagyon intenzív, pörköltes, aszalt gyümölcsös, ezen belül is aszalt alma illetve szilva illata érződik ki belőle, keveredve egy édeskés illattal. Az íze, akárcsak az illata nagyon komplex, az édeskés illat miatt azt várnánk, hogy édes, de nem az, hanem egy kellemes keveréke a kesernyés, pörkölt diós, karamelles, aszalt gyümölcsös ízeknek. Erősen érződik a magas alkohol tartalma is (11,5) leginkább csípősség formályában, de az alkohol nagyon szépen belesimul az összhatásba. A hordós érlelés is érződik az ízén, kicsit már-már olyan, mintha egy erősebb bort innánk, annyira komplex az egész. Az utóízében egyre enyhül a csípős íz, és marad utána egy kesernyés, édeskés keverék, ami jó sokáig megmarad a szájüregben.

Pontszámok: 


  • Dizájn: 9
  • Savasság-hab-szisszenés: 9
  • Illat: 10
  • Íz ivás közben: 10
  • Utóíz: 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése